فهرست مطالب
«یادگیری چگونگی ترک عادتهای بد مهارت بسیار مهمی است که میتواند در زندگی بهتر از هر چیز دیگری به شما خدمت کند.» – ناوال راویکانت، مدیرعامل و بنیانگذار وبسایت «اینجللیست»
آیا هنوز هم به تمام اهداف و وعدههایی که در ابتدای سال به خودتان دادید پایبندید؟
احتمالا نه.
برای اینکه بدانیم اکثر ما بسیاری از این اهداف را در نیمۀ راه رها میکنیم، نیازی به مطالعۀ هیچ کتابی نیست.
اصلاً شاید این اهداف از همان ابتدا نیز واقعبینانه نبودهاند.
شاید دلیل رها کردن این اهداف این بوده که روزی به خودمان گفتیم که استثنائاً فقط همین یک بار انجامش نمیدهیم و بعد دیگر هرگز نتوانستهایم به مسیرِ آن بازگردیم.
یا شاید اهدافمان، مراحلِ انجامشان و چگونگی سنجشِ پیشرفتمان را به وضوح برای خود تعریف نکردهایم.
شاید هم فراموش کردهایم عواملِ خارج از کنترلمان در رسیدن به آن اهداف را در نظر بگیریم؛ هر چه باشد روال زندگی این است که همیشه برنامههای ما را به هم بزند.
بدترین اتفاق این است که هر بار که از مسیر رسیدن به این اهداف جا میمانیم، اعتمادبهنفسمان را از دست میدهیم، عذاب وجدان میگیریم و فوراً به خودمان برچسب منفی میزنیم:
- من نمیتوانم این کار را انجام دهم.
- نمیتوانم سیگار را ترک کنم.
- نمیتوانم سحرخیز باشم.
- من بیعرضهام.
و دفعۀ بعد که سعی میکنیم عادت خوب دیگری را ایجاد کنیم (یا عادت بدی را ترک کنیم) اوضاع برایمان سختتر از قبل میشود.
موضوعِ صحبت این مقاله صرفاً در مورد عادتهایی مثل ترک سیگار یا ورزشکردن که کاملاً از عواقبشان آگاه هستید و میتوانید نتایج مثبت و منفی آنها را به سرعت ببینید، نیست. هر چند بدیهی است که اینها عادتهای بسیار مهمی هستند.
اما عادتهای دیگری نیز هستند که تأثیرات مستقیم، سریع و قابلمشاهدهای ندارند؛ یعنی بیتوجهی به آنها، آسیب دائمی به شما وارد نمیکند، زندگیتان را نابود نمیکند، باعث نمیشود که دوستان و اعضای خانواده رابطهشان را با شما قطع کنند و همینطور نتیجهاش این نیست که خیلی سریع مریض شوید یا بمیرید. بلکه بیتوجهی به این عادتها به این معنی است که زندگی رضایتبخشی را تجربه نخواهید کرد.
برای مثال یکی از عادتهای افراد فوقالعاده موفق این است که همۀ آنها علاقۀ وصفناپذیری به مطالعهکردن دارند.
«چارلی مانگر»، میلیاردر خودساخته و دستِ راست «وارن بافت»، میگفت: «در تمام زندگیام، هیچ خردمندی را ندیدهام که مدام مطالعه نکند؛ مطلقاً هیچکس؛ و مهمتر از همه، این افراد هدفمندانه مطالعه میکنند، نه صرفاً از سرِ تفریح یا برای افزایش اطلاعات عمومی. آنها از مطالعۀ مقالات سطحی و اتلاف وقت در رسانههای اجتماعی اجتناب میکنند.
این افراد کتاب میخوانند زیرا میخواهند دانش و مهارتهای جدیدی بیاموزند که به آنها کمک میکند تا در حرفۀ خود پیشرفت کنند و حضورشان ضروری و غیرقابلجایگزین باشد! آنها میدانند که عادت کتابخواندن مهمترین اصل پیشرفت در حرفهشان است و اهمیت آن به مرور زمان بیشتر هم میشود».
بزرگترین چالشهایی که ما در آینده با آنها مواجه خواهیم بود، توسط فناوریهای جدیدی مانند هوش مصنوعی ایجاد خواهند شد و به دلیل تغییرات ناشی از آن، میلیونها شغل در معرض خطر جایگزینی یا منسوخشدن هستند؛ از این رو ثبات شغلی به یک آرزوی دستنیافتنی تبدیل خواهد شد.
ایجاد و ترک برخی عادتها، همراه با یادگیریِ «چگونه آموختن»، در آینده مهارتهای مهمی خواهند بود.
پس بر این مهارتها تسلط پیدا کنید تا شکستناپذیر شوید! اگر واقعاً میخواهید یاد بگیرید که چگونه عادتی را ایجاد یا ترک کنید، تنها چند کتاب وجود دارد که میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
این کتابها میتوانند به شما بیاموزند که عادتها چگونه شکل میگیرند، مغز چگونه کار میکند، چرا عملکردمان برای ترک عادتهای بد همیشه صحیح نیست و چگونه باید از خودمان در برابر طبیعتمان دفاع کنیم. این کتابها را در ابتدای امسال به خودتان هدیه دهید؛ چرا که بهترین سرمایهگذاری هستند که میتوانید برای رشد شخصی خود انجام داده و به خاطر معرفیشان از ما تشکر کنید.
۱.عادتهای اتمی، اثر جیمز کلیر
کتاب جیمز کلیر بهترین راهنما در مورد نحوۀ اجرای عادتهای کوچکی است که تأثیری تصاعدی بر زندگی شما خواهند داشت. زبان این کتاب بسیار ساده و قابلفهم است.
«رایان هالیدی»، نویسندۀ محبوب و استراتژیست رسانهای، در مورد این کتاب میگوید: «عادتهای اتمی، عادتها یا تغییرات کوچکی هستند که میتوانند تأثیر بزرگی بر زندگی شما بگذارند؛ عادتهایی مثل کمی زودتر از خواب بیدارشدن، حذف شبکههای اجتماعی از روی گوشی و پساندازکردن.
خودِ من شخصاً احساس نمیکنم که استعداد خاصی دارم یا حتی آدم منضبطی هستم، اما چند عادت اتمی دارم که از وقتی آنها را شروع کردهام، فواید چندگانه و عظیمِ آنها، خودشان را نشان دادهاند. توضیح من در مورد کتاب عادتهای اتمی این است: کتابی ویژه که نحوۀ رویکرد شما نسبت به روز و زندگیتان را تغییر میدهد».
مطالعۀ این کتاب همچنین توسط «مارک منسون» (نویسنده)، «نوآ کاگان» (مؤسس وبسایت سومو)، «کال نیوپورت» (استاد دانشگاه جورجتاون) و افراد دیگر توصیه شده است.
۲. قدرت عادت، اثر چارلز داهیگ
این کتاب کمی تخصصیتر است و نکات روانشناسی فراوانی دارد که میتواند در درک نحوۀ عملکرد مغز به شما کمک کند. قدرت عادت، کتاب جالبی است در مورد اینکه چگونه خودکارکردن برخی از فرآیندها را یاد میگیریم، چگونه نشانهها و پاداشهایی که قبل و بعد از فعالشدن یک عادت دریافت میکنیم را تشخیص میدهیم و همچنین شامل مثالهای جالبی از عادتهایی است که زندگی افراد و شرکتهای موفق را تغییر دادند.
حیرتانگیز است که بدانید این عادتها (چه مثبت و چه منفی) هستند که زندگی روزمرۀ ما را شکل میدهند. پس از مطالعۀاین کتاب، متوجه خواهید شد که بیشتر زندگی حرفهای (و تا حدی شخصی) شما مجموعهای از عادتهایی است که در طول سالهای متمادی برای خود ایجاد کردهاید.
با توجه به اینکه شغلتان احتمالا صدها سال بعد از شما نیز ادامه خواهد داشت، ساخت و تقویت عادات مثبت در طول زمان تفاوت فاحشی در آن زمینه ایجاد خواهد کرد (مثل «اصل مرکب» در امور مالی). این کتاب طرز فکر متفاوتی به شما میدهد که حول محور بهینهسازی زمانِ روزانهای که در اختیار دارید، متمرکز خواهد شد. مطالعۀ این کتاب توسط «جوئل گاسکوئین» (از بنیانگذاران بافر)، «ناوال راویکانت» (مدیرعامل اینجللیست) و ۱۱ کارآفرین دیگر توصیه شده است.
۳. عادتهای عملکرد عالی، اثر برندن بورچارد
برندن بورچارد این کتاب را بر اساس تجربیات و تحقیقات خود نوشته است؛ او پس از یک دهه فعالیت به عنوان عالیترین مربیِ عملکرد جهان، شش عادتی که باعث موفقیت درازمدت افراد بسیار موفق شده بود را کنار هم گذاشته است: در جستجوی شفافیتبودن، ایجادِ انرژی، ایجادِ ضرورت، افزایش بهرهوری، گسترشِ نفوذ و شجاعت نشاندادن.
«بوگدان لوکاچیو»، مدیر ارشد فناوری «اَدور می»، در مورد عادتهای عملکرد عالی میگوید: «مطالعۀ این کتاب باعث میشود تا در تمام زمینههای زندگی، عملکرد بالا و باثباتی داشته باشید.»
۴. قلاب : چگونه مشتریان را به محصولاتمان وفادار کنیم؟ اثر نیر ایال
اگر کارآفرین، بازاریاب یا مدیر محصول هستید و میخواهید یاد بگیرید که چگونه محصولاتی ارائه کنید که وابستگی ایجاد میکنند، باید کتاب نیر ایال را بخوانید.
«اریک چئونگ»، یکی از بنیانگذاران استارتآپِ «پارکانپارسل» در سنگاپور، دربارۀ این کتاب میگوید: «مطالعۀ قلاب برای بنیانگذارانی که به جذب مشتری اهمیت میدهند، بسیار ضروری است. این کتاب، راهنمایی بود که به من نشان داد چگونه فیسبوک، یوتیوب و اوبر فنآوری خود را به اجبار تبدیل میکنند (اگر نگوییم به اعتیاد کامل).
این کتاب به صورت گامبهگام به من یاد داد که چگونه میتوانم محصولم را طوری ارائه کنم که برای مردم «قرص مُسَکِّن»ی باشد که مشکلاتشان را حل میکند، نه «قرص ویتامین»ی که به جای نیازهای اصلی به درد رفعِ نیازهای عاطفیشان بخورد.
مطالعۀ این کتاب همچنین توسط: «مت مولِنوِگ» (خالق وُردپرِس)، «لیا لیزاروندو» (فعال مبارزه با اصراف مواد غذایی و از بنیانگذاران ۴۱۲ فود رسکیو) و ۱۱ کارآفرین دیگر توصیه شده است.
۵. ابزارهای موفقیت بزرگان، اثر تیم فریس
تیم فریس در طی سالهای گذشته با افرادی مصاحبه کرده که از بهترینهای حرفۀ خود هستند. او درسهای بزرگی که از این افراد آموخته را در این کتابِ راهنما که در دسامبر ۲۰۱۶ منتشر شد، کنار هم قرار داد. ابزار موفقیت بزرگان به سه بخش تقسیم میشود: سلامتی، ثروت و خرد.
«تونی رابینز» در مورد این کتاب میگوید: «چیزی که من در مورد ابزار موفقیت بزرگان دوست داشتم این است که این کتاب تاکتیکها، روال روزمره و عادتهای کلیدی افراد فوقالعاده موفق را به زبانی خلاصه کرده که هر کسی میتواند از آن استفاده کند».
مطالعۀ این کتاب همچنین توسط: «جیمز آلتوچر» (کارآفرین و سرمایهگذار)، ماروین لیائو (یکی از شرکای ۵۰۰ استارتآپ)، «ایرینا بوتناری» (مدیر و صاحب شلتر هاستل) و ۱۰ کارآفرین دیگر توصیه شده است.
۶. هفت عادت مردمان مؤثر، اثر استفان آر.کاوی
این کتاب جزو معروفترین و همچنین توصیهشدهترین کتاب موجود در وبسایت ماست. «جیمز مورفی»، مدیر بازاریابیِ «لایو نیشن»، در مورد اینکه این کتاب چگونه به او کمک کرده میگوید: «دومین عادت از هفت عادت مردمان مؤثرِ استیون کاوی این است: «از پایان ذهنتان شروع کنید».
این موضوع به من خیلی کمک کرد و بلافاصله در سطح کلان به من انگیزه داد تا مشخص کنم میخواهم دقیقاً کجا باشم و در ۱۰-۲۰-۳۰ سال آینده چه کاری انجام دهم. همچنین در سطح خرد نیز به من کمک کرد تا بدانم در هنگام شروع یک پروژه یا سرمایهگذاری جدید چه باید بکنم.
شروع هر کاری، اعم از سرگرمی، کسبوکار، ورزش و غیره دلهرهآور است و من معتقدم که ما معمولاً پشتِ گرفتارکردنِ خودمان در موضوعات کوچک و کماهمیتی که از هدف بزرگِ «ترسناک»مان دورمان میکند، پنهان میشویم (مثلاً، برای راهاندازی وبسایتم باید از چه فونتی استفاده کنم؟ چه قالبی برای آن طراحی کنم؟ ابتدا کدام زبان برنامهنویسی را یاد بگیرم؟)؛
اما وقتی از پایانِ ذهنمان شروع میکنیم، خودمان را مجبور میکنیم تا به وضوح بیان کنیم که موفقیت در فلان کار چگونه به نظر میرسد و هر موضوع پیشپاافتادهای که ما را از رسیدن به هدفِ مزبور بازمیدارد را از دستور کار خارج میکنیم.
مطالعۀ این کتاب همچنین توسط: «مایک بنکوویچ» (طراح وب و کارآفرین)، «فیصل امین» (از بنیانگذاران آژانس بازاریابی دیجیتال فروتبول)، «دیلون سو»(طراح محصول) و ۲۱ فرد موفق دیگر توصیه شده است.
۷. آداب روزانه: عادتهای رفتاری افراد موفق و بزرگان هنر و اندیشه، اثر میسون کری
کتاب میسون کری عادتهای روزانۀ ۱۶۱ نفر از الهامبخشترین و مؤثرترین افراد جهان، از رماننویس گرفته تا شاعر، موسیقیدان، نقاش، فیلسوف و دانشمند را به شما نشان میدهد.
این کتاب، این باور عمومی نادرست که هنرمندان روال روزانهای ندارند و صرفاً منتظر این مینشینند که به آنها الهام شود را از بین میبرد. همانطور که «دیوید بروکس» میگفت: افراد خلاق مثل هنرمندان تفکر و مثل حسابداران کار میکنند.
مطالعۀ این کتاب توسط «اسکات کیز» (موسس اسکاتس چیپ فلایتس) توصیه شده است. او در مورد این کتاب میگوید: «مطالعۀ آداب روزانه بهطور چشمگیری بهرهوری من را تقویت کرد و باعث شد تا بین کار و زندگی خود تعادل برقرار کنم. این کتاب به من نشان داد که اکثر شخصیتهای بزرگ تاریخی نه معتاد به کار، بلکه سختکوش بودهاند.
آنها بیشتر، صبحها کار میکردند و بعدازظهر خود را به اندیشیدن، درک مسائل و ایدهپردازی اختصاص میدادند. این، همان روشی است که من سعی کردم از آن الگوبرداری کنم؛ صبح زود بیدار میشوم، قبل از وقت ناهار بهسرعت کارهایم را انجام میدهم و بعد از آن استراحت میکنم.»
اگر به خواندن کتابهایی در زمینه ایجاد عادت ها و بهبود شرایط زندگی علاقه دارید، با دانلود اپلیکیشن ذهن میتوانید مجموعه ای از برترین کتابهای جهان در این را مطالعه نمایید.