فهرست مطالب
لحظاتی که طرز تفکر شما را تغییر میدهند، لحظات خاصی هستند که بهندرت پیش میآیند؛ اما اگر خودتان را در معرض گسترۀ وسیعی از اطلاعات مربوط به این زمینه قرار دهید، احتمال این تغییر افزایش پیدا میکند. برای شروع، این ۹ کتاب را امتحان کنید.
گاهی اوقات حضور در یک سخنرانی، شنیدن حرفهای یک معلم، درسی از پدر و مادر یا یک دوست یا حتی افتادنِ اتفاقی در زندگیتان و گاهی اوقات مطالعۀ یک کتاب، طرز تفکر شما را برای همیشه تغییر میدهد.
زندگی کردن، یعنی یادگرفتن؛ و خواندن، یعنی یادگیریِ سریع از تجربیات دیگران. ما در وبسایتمان بهترین آثار غیرداستانی جهان را بررسی میکنیم و نکتههای کلیدی آن را در قالب فایلهای صوتی پانزدهدقیقهای در اختیارتان میگذاریم. تاکنون، بیش از ۳۰۰۰ کتاب را خلاصه و بررسی کردهایم و در طول این راه دیدگاههای خود را رشد و تغییر دادهایم.
در این مقاله فهرستی از ۹ کتاب (از آثار نویسندگان و متفکران تأثیرگذار در هر زمینهای، از روانشناسی گرفته تا اقتصاد) را تهیه کردهایم که بنا به تجربه، فکر میکنیم ممکن است طرز تفکر شما را در مورد جهان، کار، دیگران و خودتان تغییر دهد.
کتابهایی که طرز تفکر شما را در مورد جهان تغییر میدهند
۱. فریبخوردۀ تصادف
نقش پنهان شانس
ما تأثیر شانس و رویدادهای تصادفی را بر زندگی خود دستکم میگیریم و همیشه از عباراتی مانند «مهارت» و «قطعیت» استفاده میکنیم؛ درحالیکه «شانس» و «تصادف» نیز عناصری هستند که واقعاً نقش بزرگی در زندگی دارند.
در این کتاب، نسیم نیکلاس طالب با ذکر مثالهایی واقعی، پردۀ قطعیت را از جلوی چشمان ما کنار میزند و توضیح میدهد که عمدۀ اتفاقاتی که در زندگی میافتند تصادفی هستند. برای آگاهی از این دیدگاه روشنگرانه و دانستنِ اینکه چرا روال زندگی غیرخطی است و همیشه بر پاشنۀ انصاف نمیگردد، این کتاب را بخوانید.
۲. خرد جمعی
چرا جمع هوشمندتر از فرد است؟
مطمئناً تفکر گروهی گاهی میتواند خطرناک باشد، اما در شرایط مناسب، افراد یک جمع با همفکری میتوانند تصمیمات بهغایت هوشمندانهای بگیرند و حتی نسبت به متخصصان و باهوشترین افراد آن جمع هم بهتر عمل کنند. اگر جمعِ شما مملو از متفکران مستقلی باشد که هیچ مخالفتی با تجمیع هوش تمام اعضا و استفاده از آن در جهت منافع عمومی نداشته باشند، به اوج مهارت و درخشش جمعی رسیدهاید.
در این کتاب، جیمز سوروویکی به کمک مثالهایی از فرهنگعامه، روانشناسی، زیستشناسی و موارد دیگر دلالت ایدۀ خرد جمعی را در نحوه رأی دادن، تصمیمگیری، کسبوکار و حرکت کلی جهان توضیح میدهد.
کتابهایی که طرز تفکر شما را در مورد کار تغییر میدهند
۳. ایدۀ عالی مستدام
چگونه ایدههای ماندگار بسازیم؟
داستانهای موفق، کمپینهای تبلیغاتی و ایدههای ماندگار ویژگیهای مشابهی دارند: آنها ساده، غیرمنتظره، ملموس، معتبر و احساسی هستند و همهشان داستان واحدی را روایت میکنند.
در این کتاب، چیپ و دن هیث به بررسی این موضوع میپردازند که چرا برخی از ایدهها ماندگارند و برخی دیگر نه و اینکه چگونه میتوانید کاری کنید که ایدههایتان در شمار گروه اول قرار بگیرند.
۴. ذهن کامل نو
چرا راستمغزها بر آیندۀ دنیا حکمرانی خواهند کرد؟
راستمغزها همواره در طول تاریخ، دستکم و نادیده گرفته شدهاند؛ اما جهان امروز از عصر اطلاعات به سمت عصری مفهومی در حال حرکت است و به همین خاطر این افراد در حال تبدیلشدن به ابرقدرتهای آینده هستند.
چیزی که دنیای کسبوکار بیشازپیش به آن پی میبرد این است که گرچه تفکر منطقی، توانایی تجزیهوتحلیل اطلاعات و در کل افراد چپمغز هنوز از اهمیت زیادی برخوردارند، اما بهتنهایی کافی نیستند. نوآور و خلاق و همدل بودن ویژگیهایی هستند که در موفقیت حرفهای کمک زیادی به ما میکنند و درعینحال رفاه شخصیمان را نیز افزایش میدهند.
در این کتاب، نویسندۀ کتابهای پرفروش، دنیل پینک، شما را به سفری میبرد که در آن به جزئیات ظرفیتهای هر دو نیمکرۀ مغز پی میبرید و متوجه میشوید که چرا درک مردم از ارزشهای نیمکرۀ راست و تمام مهارتهای بینظیرش در طراحی، همدلی و شوخطبعی، در حال افزایش است.
۵. انگیزه
حقایقی شگفتانگیز دربارۀ آنچه به ما انگیزه میدهد!
بگذارید کمی در مورد انگیزۀ بیرونی صحبت کنیم: انگیزۀ بیرونی عمدتاً برآمده از عواملی بیرونی مانند پاداش و مجازات است که فرد را وادار به انجام کاری خاص میکند؛ انگیزۀ بیرونی در کوتاهمدت میتواند مفید واقع شود؛ اما در درازمدت، این انگیزۀ درونی، یعنی اشتیاق و فداکاری است که واقعاً میتواند فرد را به جستجوی معنا و موفقیت سوق دهد.
دنیل پینک در این کتاب درسهایی در مورد انگیزۀ بیرونی و درونی، عوامل تأثیرگذار بر هر یک از آنها و اینکه چگونه میتوانید با شناخت انگیزۀ درونی، بهرهوری خود را تقویت کنید و بر دیگران نیز اثر بگذارید، به ما میدهد.
کتابهایی که طرز تفکر شما را در مورد دیگران تغییر میدهند
۶. سکوت
قدرت درونگراها در دنیایی که از حرف زدن باز نمیایستد!
درونگراها و برونگراها دارای ویژگیهایی هستند که میتواند برای افراد محیط پیرامونشان بسیار ارزشمند باشد؛ اما هر دو گروه برای شکوفایی تمام تواناییهای پنهانشان به فضاها و برخوردهای متفاوتی نیاز دارند.
سوزان کین، نویسنده و محقق، در کتاب سکوت، تفاوتهای بین افراد درونگرا و برونگرا را فاش میکند و توضیح میدهد که چگونه در ۱۵۰ سالِ گذشته، «الگوی مطلوبِ برونگرایی» محل کار را به مکانی رؤیایی برای برونگراها تبدیل کرده و همینطور اینکه چگونه میتوان استعدادهای این دو تیپ شخصیتی را باهم ترکیب کرد و به درجۀ خیرهکنندهای از موفقیت رسید.
این کتاب را بخوانید تا با شخصیت «درونگرای درونِ» خود ارتباط برقرار کنید و یاد بگیرید که چگونه به درونگرای درون دیگران نیز احترام بگذارید.
۷. سُقُلمه
بهبود تصمیمات مربوط به سلامتی، ثروت و شادی
حقیقت غمانگیزی در مورد ما انسانها وجود دارد و آن این است که همیشه تصمیمات اشتباهی میگیریم.
ما همیشه کاری که به صلاحمان است را انجام نمیدهیم؛ اما چرا؟ گاهی اوقات دلیلش این است که اطلاعات بسیار کم یا بیشازحد پیچیدهای در اختیار داریم یا اینکه گاهی بهجای پیش رفتن طبق برنامههای منطقی، بر اساس احساسات درونیمان عمل میکنیم. گاهی هم تسلیم وسوسه میشویم و گاهی نیز نیروهای خارجی کنترلمان را در دست میگیرند.
تالر، متخصص برجستۀ اقتصاد رفتاری و مشاور پیشین باراک اوباما، در این کتاب نشان میدهد که چگونه سقلمهها، یا تلنگرهای ظریفی که گرفتن تصمیمات بد را برایمان دشوارتر میکنند، میتوانند در رسیدن به اهدافمان به ما کمک کنند.
کتابهایی که طرز تفکر شما در مورد خودتان را تغییر میدهند
۸. طرز فکر
چگونه میتوانیم قابلیتها و استعدادهایمان را شکوفا کنیم
ما در همان کودکی طرز فکر خود را انتخاب میکنیم: «طرز فکر رشد» یا «طرز فکر ثابت»؛ و در کمال تعجب این انتخاب تا آخر عمرمان، احساسمان نسبت به همهچیز، باورِ اینکه چه چیز را از دست خواهیم داد و به چه چیز دست خواهیم یافت را تعیین میکند.
کارول دووِک، استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد، به ما میآموزد که چگونه طرز تفکر خود را شناسایی کنیم، با نگرشها و ایدههای خود مواجه شویم و طرز فکر رشد را در خود پرورش دهیم تا به تمام قابلیتها و استعدادهای خود دست پیدا کنیم. این کتاب را بخوانید تا دیدگاهتان نسبت به خودتان و تواناییهایتان برای همیشه تغییر کند.
۹. ذهن درستکار
عقاید اخلاقی متقابل و متفاوت را راحتتر بشنویم
قضاوتها و باورهای اخلاقی انسان از کجا ریشه میگیرند؟ اگر پاسختان به این سؤال چیزی مثل «منطق» است، در اشتباهید. حقیقت این است که قضاوت اخلاقی، از آشنای زودگذر ما، یعنی شهود سرچشمه میگیرد. شهود، بیشتر مواقع مثل یک وکیل عمل میکند؛ به این معنا که با درنظرگرفتنِ آبرو و منافع شخصی ما قضاوتهای اخلاقی را برای خودمان و دیگران توجیه میکند.
کتاب ذهن درستکار به ما نشان میدهد که چگونه احساسات و شهود و نه عقل، قضاوت اخلاقی را هدایت میکنند و توضیح میدهند که درک مبانی اخلاقی که منافع ما بر آن استوار است چگونه میتواند در تصمیمگیری به ما کمک کند.
اگر این کتابها توجه شما را به خود جلب کردند، میتوانید خلاصۀ آنها را در سایت و اپلیکیشن ما پیدا کنید.