فهرست مطالب
بدون تعارف این جمله را خیلی از ما در زندگی گفته و شنیدهایم که « چرا فلانی بتونه انجامش بده ولی من نتونم!» و درواقع با تکرار این جمله در تلاش هستیم تا راهی برای ثبات قدم پیدا کنیم.
زندگی شخصی و کاری همه ما همیشه سرشار از ایدههای تازه و نوآوریهای عالی است تا با وجود آنها بتوانیم برای رشد و حال خوبمان چند قدم بزرگتر برداریم.
حتماً تابهحال جوابی برای سؤال زیر داشتهاید
«« چرا در دنیای شخصی خودم بارها برای ثبات قدم نقشه کشیدهام اما وقتی پای عمل به میان آمده، احساس ناتوانی کردهام؟»»
داستان وقتی غمانگیز میشود که این احساس ناتوانی همراه میشود با تصمیم برای کنار گذاشتن کامل کار و هدف.
ثابتقدم ماندن یکی از دغدغههای همیشگی خیلی از ما آدمبزرگهاست.
در این راهنمای کوتاه اما مفید قصد دارم یک خوراک لذیذ معنوی برایتان تدارک ببینم تا پس از میل کردنش، بتوانید آن ثبات قدم کمرنگ شده در خود را بازیابی کنید.
برای ثبات قدم چه ابزارهایی نیاز دارم؟
نیاز به ثبات قدم میتواند برای موارد زیر باشد:
- یک تصمیم کلی برای رسیدن به همه اهدافتان باشد
- یک برنامه دقیق و منسجم برای مدیریت کسبوکار یا start up
- بهبود عادات فردی در زندگی شخصی
- بهبود روابط اجتماعی و عاطفی
قرار نیست شما خواننده یک مقاله عریض و طویل در مورد مراحل و اهمیت برنامهریزی، زمانبندی و تنظیم اهداف باشید. قرار است خیلی از مسائل برای شما یادآوری شود.
برای ثبات قدم باید « نظم اولیه » در زندگی شخصی را جدی بگیریم.
اگر « میتوانید» متعهد شوید
با طرح چند پرسش ساده شروع میکنیم:
◄ آیا میتوانم این تعهد را قبول کنم؟
◄ واقعاً آماده چالشهای آینده هستم؟
◄ آیا آماده قرار گرفتن در موقعیت جدید یادگیری و بهبود مهارتهای مربوط به تعهد جدید هستم؟
◄ آیا میتوانم برای تعهد جدید وقت و انرژی لازم را کنار بگذارم؟ این یعنی ممکن است مجبور باشم از کارهای دیگرم بزنم و آنها را قربانی کنم.
این چهار سؤال، مهمترین و اولین سؤالات برای پذیرش متعهدانه کار است. چرا؟ چون خیلی از ما موقع پذیرش مسئولیت، رویکردی هیجانی و سطحی در مرحله اول داریم. قبول وظیفه میکنیم درحالیکه هنوز به قدر کافی از میزان ثبات قدم خود و کم و کیف کار اطلاعی نداریم.
[su_box title=”همچنین بخوانید: ” style=”bubbles” box_color=”#a631a8″ radius=”20″]
[su_animate type=”shake” duration=”0.5″]بهبود کیفیت زندگی کاری ؛ انقلاب انعطافپذیری
[/su_box]
♦♦ ضعف چشمانداز در مورد آنچه تعهدش را میپذیریم اغلب باعث ناآگاهی ما برای موفقیت واقعی میشود.
آنچه اهمیت دوچندانی دارد به سؤال اول این بخش برمیگردد؛ « آیا میتوانم این تعهد را قبول کنم؟ »
با پاسخ به پرسشهای مطرحشده، شما بدون تعارف با خودتان روبهرو میشوید.
زمانی مشخص برای هدفی مشخص
هیچ تصویری ملالانگیزتر از این نیست که شاهد از این شاخه به آن شاخه پریدن خودمان باشیم. بهتر این است که یک هدف مشخص را در زمانی مشخص انجام بدهیم.
این نکته در مورد عادتهای فردی ما هم درست است؛ دنبال ثبات قدم در انجام چند عادت خود نباشیم بلکه تلاش کنیم یک عادت را در مسیری درست، هدایت کنیم تا در ما ریشه بدواند.
به یاد میآورم زمانی را که باید یک تکنیک جدید برای کارم یاد میگرفتم. از طریق یکی از همکارانم بهصورت آنلاین آموزشهای لازم را فراگرفتم و تقریباً تمام روز درگیر یادگرفتن همان تکنیک مهم گذشت.
ساعت هشت شب، پیروزمندانه تبلت را خاموش کردم و یک جشن کوچک برای خودم راه انداختم!
دوام یعنی سادگی بدون پیچیدگی
فکر میکنید باید خودتان را درگیر ریز و درشت جزئیات یک موضوع کنید؟ این عادت خیلی از ما موقع انجام متعهدانه وظیفه است.
بهتر است به خاطر بسپاریم
♦♦ برای دوام یک موضوع در پی سادگی آن باشیم.
مثل من نباشید! گاهی چنان غرق افکار کمالگرایانه برای انجام کاری میشوم که ذهنم بیش از آنکه درگیر فرایند پیشرفت راحت کار باشد، درگیر جزئیات اضافی و غیرضروری میشود.
تفکر همه یا هیچ ؛ سبک زندگی یا اختلال ذهنی ؟
این طرز تفکر از تلاش انسان های نخستین برای بقا ریشه گرفته است؛ یا زنده بمان یا بمیر و خورده بشو.
مته به خشخاش گذاشتن کاری میکند تا انرژی اولیه شما بهتدریج کمرنگتر شود.
مهم: مغز ما در فرایند کار است که بهمرور، آماده پذیرش شرایط جدید و تمرکز بیشتر میشود. پس بدون پیچیدگی و با آرامش شروع کنیم.
اول بهرهوری، بعد نوآوری
بهرهمندی از نعمت بزرگ خلاقیت و مجهز بودن به هنر تفکر خلاق خواسته و هدف هر کارفرما و کارمند اهل موفقیت و پیشرفت است. نوآوری همیشه بهترین جایگاه را در زندگی افراد سالم و موفق داشته است.
اما یک نکته را بهتر است فراموش نکنیم؛ خلاقیت همیشه کارساز نیست و باعث میشود تا ثبات قدم، کارایی و عملکرد فرد درگیر نوسانات غیرضروری شود. افکار نوآورانه بیموقع را مانعی سخت برای دستیابی به هدف در بلندمدت بدانیم.
بهتر است بدانید که تشخیص اینکه بتوانیم در زمان و مکان درست، از انرژی خلاقانه خود بهاندازه استفاده کنیم یک هنر است.
● یک نمونه ساده:
اصرار نداشته باشید که هر جلسه تمرینات ورزشی، برای خودتان یک تمرین جدید در نظر بگیرید. در عوض پیشنهاد میکنم از همان تمرینهای قبلی به شکل متناوب برای افزایش بهرهوریتان استفاده کنید.
ارزیابی بیشازحد ممنوع!
ارزیابی بیشازاندازه یک موقعیت به دو دلیل اتفاق میافتد:
- فرد، اطلاعات زیاد و بیموقعی دارد.
- فرد درگیر یکی از اختلالات رفتاری مثل وسواس فکری- عملی یا تفکر کمالگرایانه است. در این حالت، او مدام به بالا و پایین کردن وضعیت و ارزیابی بیوقفه امور میپردازد.
[su_box title=”همچنین بخوانید: ” style=”bubbles” box_color=”#a631a8″ radius=”20″]
[su_animate type=”shake” duration=”0.5″]علت وسواس چیست؟ شش دلیل ابتلا به اختلال وسواس فکری و عملی
[/su_box]
این زیادهروی در ارزیابی در مراحل آغازین کار باعث میشود ذهن به مسائلی بپردازد که در فرایند کار نتیجه آنها هنوز مشخص نشده است. خستگی مفرط ذهن و کنار گذاشتن هدف، نتیجه چنین رویکردی است.
فراموش نکنیم که برای ثبات قدم در امور زندگی، یک ذهن آرام میخواهیم. تنها وقتی با خودمان آشتی کرده باشیم، میتوانیم « فقط» روی انجام درست کار «تمرکز» کنیم.
پیروی از واقعیت
« گای لالیبرته Guy Laliberté از ژوئن ۲۰۱۶ عنوان میلیاردر جهان را به خود اختصاص داد. او که نتوانسته بود تحصیلاتش را تا دبیرستان بیشتر ادامه بدهد، بیش از درس خواندن بهعنوان دلقک در یک سیرک کار میکرد.
در سال ۱۹۸۴ که با حمایت دولت فرانسه، سیرک شخصی خودش را راهاندازی کرد، نه خودش و نه دیگران، هرگز فکر نمیکردند که یک قرارداد یکساله برای برگزاری یک سیرک مناسبتی، آنقدر طرفدار و محبوبیت پیدا کند که تبدیل به یکی از مشهورترین سیرکهای جهان به نام سیرک خورشید Cirque du Soleil بشود.
داستان سختکوشیهای مثالزدنی لالی برت او را تبدیل به ثروتمندترین دلقک جهان کرد! »
امیدوارم خواندن این چند خط ناقابل از داستان پرفرازونشیب موفقیت آقای لالیبرته کاری نکرده باشد شما « نتیجه بگیرید» میشود ره صدساله را یکشبه پیمود!
نتیجه، در واقعیت، هرگز به این زودی که تصور میکنیم حاصل نخواهد شد.
بنا بر تجربیات بهدستآمده از افراد سربلند در حوادث زندگی، باید بازه زمانی ۶-۱۲ ماه را برای ساخت مسیر موفقیت پشت سر گذاشت.
رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود!
خیلی از ما وقتی دکمه start را فشار میدهیم، از چنان انرژی لذتبخش و پرقدرتی برای کار برخورداریم که مثالزدنی است.
این انرژی اولیه یک اهرم قدرتمند برای سخت کار کردن است که متأسفانه میتواند ما را تا مرز « خستگی و دلزدگی از کار» پیش ببرد.
اگر جزو آن دسته از سختکوشهای توقفناپذیر هستید، این چند خط را دوباره بخوانید و فراموش نکنید، ثبات قدم نیاز به روحی شاداب، آرام و بدون شتابزدگی دارد.
در بازه زمانی سی دقیقه تمرین دوندگی کنار رودخانه شهر، وقتی کنترل از دستم خارج میشود و شتابزده میدوم، به خودم میآیم و تکرار میکنم « رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود» چون میدانم با تندتر دویدن وقتی قرار است یک تمرین اصولی داشته باشم، خستهتر خواهم شد بیآنکه نتیجه دلخواه را بگیرم.
پیشرفت آری، کمال طلبی نه
اجازه بدهید یک اصطلاح مدیریتی را برای شما توضیح بدهم!
در یک مجموعه کاری، چه یک شرکت کوچک باشد چه یک سازمان مهم و کلان، اصطلاحی وجود دارد به اسم « مدیریت مایکرو» micro management که از آن با نام مدیریت ذرهبینی هم اسم میبرند.
در مدیریت مایکرو اصل بر این است که یک نفر خاص، مدیریت، کنترل تمام امور مجموعه را در دست بگیرد. منظور از این کنترل، یک رفتار مدیریتی معمول نیست بلکه مدیر با وسواس آزاردهنده و فرسایندهای میخواهد همهچیز، حتی فرایند انتخاب روش انجام کار توسط اعضای تیمش را زیر نظر بگیرد.
فکر میکنید چه اتفاقی میافتد؟
◄ اعضای مجموعه مرتکب « هیچ اشتباهی» نخواهند شد.
◄ مفهومی به اسم « معمولی» معنای خود را از دست میدهد.
◄ کارمندان سازمان بازدهی واقعی خود را بهمرورزمان از دست میدهند.
◄ کمالگرایی یا تفکر همه یا هیچ تبدیل به یک باور مهم خواهد شد.
برای ثابتقدم بودن در زندگی آنقدر « آسان گرفتن امور» مهم و تأثیرگذار است که بارها در این مقاله به آن اشاره کردهام.
مهم: مراقب باشیم که آسان گرفتن امور جای خود را با « سهلانگاری» عوض نکند!
نه، بدون توضیح
افسانه « بلهقربانگوها» دیگر شنیدنی نیست! برای اینکه در زندگی ثابتقدم باشیم لازم است بدون توضیح نه بگوییم.
ما در زمانهای زندگی میکنیم که اولویتبندی در کارها نقش مهمی در پیشرفت فردی و اجتماعیمان دارد. ثابتقدم بودن کاری میکند تا آشفتگی و پارازیتهای مزاحم را شناسایی و روی هدف اصلی خودمان تمرکز کنیم.
آموزش مهارت نه گفتن در سه قدم؛ چطور نه بگوییم؟
حتما خودتان از دردسرهای جواب مثبت به همه دادن آگاه هستید.
این نه گفتن همیشه در ارتباط با دیگران نیست. حتی گاهی لازم است تا به خودتان هم نه بگویید و بر گردن احساسات و هیجانات زودگذرتان مهار بیندازید.
♦♦ نسبت به سال یا حتی ماه گذشته چند بار موفق شدید یک « نه، بدون توضیح» بگویید؟
متأسفم که ثبات قدم ندارم!
اگر احساس میکنید از ثبات قدمی که انتظارش را دارید بهرهمند نیستید فقط کافی است با خودتان تکرار کنید
« انسان، جایزالخطاست »
همانطور که بالاتر هم نوشتم، اگر چشمانداز شما به زندگی مثل یک مدیر مایکرو است، وقت بازنگری فرارسیده. فراموش نکنیم که با خرده و سختگیری به خود قرار نیست آن آدم ثابتقدم گذشته شویم. بلکه برعکس، دچار احساس ناامیدی، دلزدگی و جدی نگرفتن هدف برای موفقیت خواهیم شد.
دوباره گریزی به تجربه خوشایند ورزش کردن میزنم! سال اولی که ورزش را شروع کرده بودم، با هرروز به تأخیر افتادن ساعت دقیق تمرین یا انجام ندادنش، هیاهوی ترسناکی از « باز هم نتوانستی!» در سرم مثل گردباد شکل میگرفت.
آن سال اول کذایی، میخواستم ملکه ثبات قدم بین آدمهای اطرافم باشم ولی نشد. حالا که به گذشته نگاه میکنم، از آن ورزشکار سختگیر، تبدیل به یک ورزشکار مهربان ثابتقدم شدهام که حتماً روزهایی بدون تمرین یا تنبلی در برنامهاش دیده میشود..
درس مهم و باارزشی که در زندگی یاد گرفتم « درس بازگشت» بود؛ مهم نیست چقدر ثبات قدم داشته باشم. آنچه بیشتر به چشم میآید این است که وقتی راه را گم کردم، چطور برای برگشت به مسیر تعهدم تلاش میکنم؟
رفاقت با تکنولوژی
در چند مقاله منتشر شده پیشین، به جایگاه تکنولوژی در زندگی شخصی پرداختهام. این جایگاه با کاهش مصرف آن بهمنظور بهبود انرژی درونی و افزایش کیفیت زندگی مشخص شد. اما گاهی برای تقویت ثبات قدم در زندگی شخصی و زندگی حرفه ایتان، هر جا که لازم است از ابزارهای هوشمند کمک بگیرید.
اگر نظم شخصی برایتان هنوز تعریف درست و شفافی پیدا نکرده از هر وسیلهای که میتواند نقش یک reminder یا یادآور داشته باشد استفاده کنید. این وسیله میتواند مبتنی بر تکنیک پومودورو باشد و با یک زمانسنج گوجهای شکل تعریف شود و یا میتواند دامنه بزرگتری پیدا کند و در زندگی کاری شما نقش داشته باشد.
[su_box title=”همچنین بخوانید: ” style=”bubbles” box_color=”#a631a8″ radius=”20″]
[su_animate type=”shake” duration=”0.5″]تکنیک پومودورو ؛ مدیریت بهینه زمان تنها با یک تایمر گوجه ای
[/su_box]
یکی از پرطرفدارترین ابزارهای تقویت ثبات قدم میتواند نرمافزارهای مدیریت پروژه با هدف مدیریت زمان باشد که شما با وجود آنها، میتوانید بهخوبی تعهدی را که پذیرفتهاید تا انجام درست و کامل آن، مدیریت کنید.
چند نمونه از این برنامهها که محبوبیت جهانی دارند:
نرمافزار ) Monday.com انتخاب بیش از صد هزار تیم در جهان)
نرمافزار trello ( با حدود ۲۵ میلیون کاربر در جهان)
نرمافزار دایتیک ( زیر نظر برنامه نویسان ایرانی در ایران)
نرمافزار airtable
پایانبخش
◄ چه بسیار ایدههای محشری که با ضعف ثبات قدم ما، تا همیشه در تودرتوی دالانهای ذهنمان دفن میشوند.
◄ چه بسیاری آنهایی که ظرفیت دستیابی به بیشترین و بهترین را دارند ولی از کمبود این صفت عالی رنج میبرند.
پس با خواندن این مقاله، شما هم جزو افرادی هستید که میداند چه در سر دارد و بهتر است همه اهداف و چشماندازهای خود در مورد زندگی و کار را جدی بگیرد. جزو همان گروهی که راهکارهای نوشتهشده به آنها نشان دادند، برنامهریزی صرف نمیتواند راهگشا باشد، بلکه برای موفقیت نیاز به عزمی آهنین و ثبات قدمی مثالزدنی خواهد بود.
منبع
https://b2n.ir/n41631
۱۰ Laws of Consistency | How to Stay Consistent at Anything in Life
من مینویسم. در کنار سفر، مهربانی، آشپزی و سکوت، از این هنر، برای معنا دادن به زندگی ام بهره میبرم.
سلام
خیلی با این بخش از مقاله شما موافقم که سخت گیری یا همون افکار کمالگراها باعث از بین رفتن ثبات قدم می شود.
ذهن این افراد اونقدر درگیر عالی بودن یا نقد ساده ترین ایرادهاست که به نظرم اصلا نمیتوانند روی هدف اصلی خودشان درست تمرکز کنند.
بااحترام من کتاب ثبات قدم آقای سیدحسینی را هم معرفی میکنم.
ممنون از زحمتی که برای انتشار این مقاله کشیدید.