فهرست مطالب
یادگیری نحوی مقابله با شک و تردید نسبت به خود، زمانی اهمیت دارد که بخواهیم ترسهایمان را به ابزاری برای اصلاح خود تبدیل کنیم، نه محدود کردن خود.
ویلیام شکسپیر در کتاب حکم در برابرِ حکم میگوید:
«تردیدهایمان خائن هستند، ما را از تلاش کردن میترسانند تا فرصتهای خوبی را از دست دهیم که اغلب میتوانستیم آنها را به دست آوریم».
بهاحتمالزیاد صدای درون سرتان، اغلب اوقات بهجای گفتن جملات مشوق و دلگرمکننده، اصرار دارد که اعتمادبهنفستان را ضعیف و مدام قضاوتتان کند.
آیا در کارم بهاندازۀ کافی مهارت دارم؟ آیا با طرح پیشنهادیام موافقت میشود؟ دیگران دربارۀ من چه فکری خواهند کرد؟ این افکار میتوانند باعث تضعیف ما شوند و جلوی پیشرفتمان را بگیرند. درست است که چنین افکاری بخشی از تجربیات بشری هستند، اما نباید به آنها اجازه دهیم مانع از دستیابی به تواناییهای پنهانمان شوند.
معمولاً بسیاری از افراد توانمند، در مسیر پیشرفت شخصی و حرفهای خود به بنبست میخورند؛ زیرا میترسند که استعداد و ابزار لازم برای رسیدن به موفقیت را نداشته باشند. در این مقاله میآموزید که نباید بگذارید این حس تردید نسبت به خودتان، بر شما پیروز شود.
تردید به خود و قضاوت خود را به انگیزهای برای پیشروی تبدیل کنید
حتی شایستهترین، باهوشترین و سختکوشترین افراد نیز میتوانند در مورد تواناییهای خود دچار تردید شوند و به دامِ قضاوت خود بیافتند؛ اما افرادی که از داشتنِ شک و تردید نسبت به خود رنج میبرند، بهاحتمال زیاد از آن چیزی که در مورد خودشان فکر میکنند، خیلی بهترند و معمولاً این تردیدها نشانهای است از اینکه در حال بیرون آمدن از کنج راحتی و منطقۀ امنِ خود هستند. برای اینکه بتوانید کارهای ابتکاری و معناداری انجام دهید، بهناچار باید کنج راحتی خود را ترک کنید.
از این چهار استراتژی که بر اساس دیدگاههایی از کتابهای موجود در کتابخانۀ سایت ما بناشدهاند استفاده کنید تا یاد بگیرید که چگونه میتوان دست از قضاوت خود برداشت، بر احساس تردید نسبت به خود غلبه کرد و این احساس را از دریچهای کاملاً متفاوت و مثبت دید.
هدفتان را فراموش نکنید
وقتی مسیری که در آن هستید مسیر صاف و همواری به نظر نمیرسد، ممکن است بهراحتی مقصد را فراموش کنید؛ بنابراین، باید دائماً به خودتان یادآوری کنید که چرا فلان کار را انجام میدهید و چرا شخص مناسبی برای آن کار هستید.
ماری فورلئو در کتاب غیرممکن، غیرممکن است، رویکردی عملگرا برای خودتوانمندسازی ارائه میدهد. او ما را تشویق میکند به این واقعیت اطمینان داشته باشیم که همیشه راهی برای برونرفت از مشکلات وجود دارد، به شرطی که حاضر باشیم برای یافتن راهحل، زمان صرف کنیم و تلاش به خرج دهیم.
اگر برای بیرونزدن از خانه و دنبال کردن خواستههایمان به انگیزۀ بیشتری نیاز داریم، میتوانیم این نکته را به خودمان یادآوری کنیم که به طرز منحصربهفردی قادر به سروکله زدن با مشکلاتی هستیم که بر سر راه موضوعات و اهداف موردعلاقهمان قرار دارند.
هر انسانی دارای ترکیب منحصربهفردی از ارزشها، خواستهها، مهارتها، تواناییها، دانش، پیشینه، چشمانداز و ویژگیهای شخصی است. این ترکیب منحصربهفرد از ویژگیها و تواناییهای پنهانی که شخصیت شما را شکل میدهند هدیهای است که باید آن را به جهان تقدیم کنید. اگر حداکثر استفاده را از آنها نبرید، در اصل آن هدیه را از دیگران دریغ میکنید. با این کار تنها رؤیاهایتان نیستند که در معرض خطر قرار میگیرند؛ بلکه اهداف بالاتری وجود دارند که باید آنها را درک کنید و در خدمت دیگران قرارشان دهید.
به غریزۀ خود اعتماد کنید
هنگامیکه تردید و قضاوت خود بر افکار ما حاکم و ظاهراً چیرگی ناپذیر میشوند، بهراحتی میتوان فراموش کرد که برخی از پیشگامانهترین کشفیات بشریت بر اساس همین غریزه، یعنی تردیدها و قضاوتها، بناشدهاند.
در طول تاریخ، تردید نقش مهمی در فرآیندهای فکری ایفا کرده و بزرگترین ذهنهای تاریخ را به ساختِ مفاهیم و ایدههایی که جهان مدرن را شکل دادهاند، واداشته است. این تردید، جرقۀ بسیاری از نوآوریهای علمی، به چالش کشیدن عمیقترین باورها و شکلگیری بسیاری از ادیان جدید بوده است. درواقع تردیدها هم منبعی از یأس است و هم منبعی از تفکرات اطمینانبخش.
نکته اینجاست که داشتنِ این شک و تردیدها، طبیعی و حتی نشانهای از سلامت است. نباید هر چیزی را که میشنوید سریعاً باور کنید؛ بلکه برای اینکه بتوانید نظرات و ایدههای شخصِ خودتان را شکل دهید، باید به شک و تردید اجازۀ بروز دهید. تنها باید به یاد داشته باشید که وقتی کارها پیش نمیروند ناامید نشوید؛ زیرا تنها نیستید.
ایلِین ولتروت در کتابِ بهترینِ خودت باش پیام بسیار واضحی به ما میدهد: پیبردن به این حقیقت که ایلِین برای خودش و همانگونه که هست، کافی است، به او کمک کرد تا به بالاترین موفقیتهای شخصی و حرفهای برسد.
او همیشه به طراحی و زیبایی علاقه داشت و این علایق، زمینه را برای انتخاب حرفهاش، یعنی سردبیری مجله فراهم کرد. ازآنجاییکه او دخترِ پدری سفیدپوست و مادری سیاهپوست بود، علاقۀ زیادی به حمایت و ترویج حضور سیاهپوستان در رسانههای جریانِ اصلی داشت؛ کاری که آن را در زمان با حضورش در مجلۀ «تین ووگ» به بهترین نحو انجام داد.
ما از تجربۀ ایلِین میآموزیم که اعتماد کردن به غریزۀ شک و تردید، ویژگی اصلی کسانی است که در عدم قطعیت رشد میکنند؛ اما این بدان معنا نیست که باید تصمیمات خود را بر اساس احساسات و غرایز پایهریزی کنید؛ بلکه به این معناست که باید وقت بگذارید و بررسی کنید که این احساس از کجا نشأت میگیرد. غرایزتان را در اختیار خودتان بگیرید و ببینید شما را به کجا هدایت میکنند.
به پیشرفتهایتان توجه کنید
قضاوت خود میتواند اعتمادبهنفستان را نابود کند؛ و وقتی اعتمادبهنفس نداشته باشید، بهراحتی میتوانید دنیای بیرون را از دریچۀ ناامیدی ببینید. هنگامیکه احساس میکنید نهتنها به غرایز خود که به احساسات و غرایز دیگران نیز اعتماد ندارید، باید در درون «خودتان» به دنبال عزم، اعتمادبهنفس و بهویژه دلسوزی بگردید تا بتوانید تابآوری و توانِ مقابله با روزهای سخت را به دست بیاورید.
اگر می خواهید در مورد اعتماد به نفس و روشهای ایجاد آن بیشتر بدانید، مقاله زیر می تواند به شما کمک کند.
اعتماد به نفس چیست؟ ۹ راه برای افزایش اعتماد به نفس
اما اعتماد به نفس چیست و چطور تقویت میشود؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوالات با این مقاله همراه شوید
ریک هانسون این تعریف از تابآوری را سنگبنای شادی و آرامش درونی میداند: تابآوری، مهارتی است که ریشه در سلامت ذهن دارد. به دست آوردن این مهارت باعث میشود که به قدرت ذهن خود دست پیدا کنید و با این کار، فعالیت مغزتان را بهبود بخشید.
هانسون، در کتاب تابآوری، شیوهها و تکنیکهای سادهای را معرفی میکند که میتوانید آنها را بهراحتی در زندگی خود به کار بگیرید تا برای مقابله با تردید به خود و هر مشکل دیگری که زندگی بر سر راهتان قرار میدهد، آمادهباشید. او تأکید میکند که باید در حین دنبال کردن هدفتان به دنبال نشانههای پیشرفت بگردید.
همیشه موفقیتها و دستاوردهای هرچند کوچکِ خود را یادداشت کنید تا به مغزتان در شکلدادنِ عادتها کمک کنید. وقتی کارهای پیچیده را به کارهای فرعی کوچکتر تقسیم میکنید، رسیدن به هرکدام از آنها یک موفقیت محسوب میشود. بهاینترتیب، سختی کل کار نیز چندان به شما فشار نخواهد آورد و رسیدن به هرکدام از این موفقیتهای کوچک احساس رضایتمندی به شما خواهد بخشید.
در طول مسیر زندگی، با دیگران در ارتباط باشید و موفقیت خود را با آنها جشن بگیرید
کیت سوبودا در کتاب خود به نام عادت شجاعت به همین نکته اشاره میکند. سوبودا در تجربۀ خود به عنوان یک مربی زندگی دریافت که ترس، اصلیترین مانعی است که همۀ ما باید قبل از رفتن به دنبالِ رؤیاها و خواستههای واقعیمان آن را برطرف کنیم.
او میگوید که تظاهر به عدم وجود ترس غیرواقعی است و اثرات زیانباری به همراه دارد و از همۀ ما درخواست میکند که شجاعانه زندگی کنیم و ترسهای خود را بشناسیم و با آنها مقابله کنیم تا بتوانیم زندگیمان را اصلاح کنیم. در طول این فرآیند دشوار، باید با دوستان، خانواده و افرادی که میتوانند از ما حمایت کنند و پیشرفتمان را جشن بگیرند در ارتباط باشیم.
هر وقت مشغول قضاوت خود شدید و نسبت به تواناییهایتان تردید پیدا کردید، با آن کنار بیایید
درست است که اکثر ما در مقاطعی از زندگی خود دچار شک و تردید به خود شدهایم، اما آنچه اهمیت دارد نحوۀ برخورد ما با آن است. یادگیری نحوۀ مقابله با شک و تردید نسبت به خود و قضاوت خود، زمانی اهمیت دارد که بخواهیم ترسهایمان را به ابزاری برای اصلاح خود تبدیل کنیم، نه محدود کردن خود.
تردید به خود، ریشه در ترسهای ما دارد و ترس، وادارمان میکند تا در کنج راحتی و منطقۀ امن خود بمانیم، به دنیای بیرون قدم نگذاریم و برای کمک به خود و دیگران کاری انجام ندهیم. راهحل این مشکل این است که سعی نکنید خود را از شک و تردید خلاص کنید؛ چراکه هرگز نمیتوانید این کار را انجام دهید. در عوض، نحوۀ کنار آمدن با آن را بیاموزید و قدرتی را که میتواند از آن علیه شما استفاده کند، از چنگش دربیاورید.
اگر به کتابهایی در حوزه توسعه شخصی علاقه مند هستید، با دانلود اپلیکیشن ذهن می توانید مجموعه ای از برترین کتاب های این حوزه را در کمترین زمان مطالعه نمایید.
عالی بود و واقعا کمک کننده و پربار بود .متشکرم