فهرست مطالب
تحلیل سوات به زبان ساده ارزیابیهای فردی یا گروهی در مورد یک فعالیت مشخص است که در آن چهار فاکتور قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای مرتبط با آن فعالیت در نظر گرفته میشود.
فرایند برنامهریزی و تحلیل سوات به شما کمک میکند تا از پس چالشهای پیشآمده در کسبوکارتان برآیید و بتوانید تصمیمات تازهای اتخاذ کنید.
سوات SWOT کوتاه شده چهار کلمه قوت Strength، ضعف Weakness، فرصت Opportunity و تهدید Treat است و این تکنیک در سالهای دهه شصت میلادی با همکاری گروهی ازجمله ادموند پ.لرند Edmund P. Learned، کنت اندروز Kenneth Andrews، س.رولاند کریستنسن C. Roland Christensen و ویلیام د معرفی شد.
هدف اصلی تحلیل سوات چیست؟
هدف از پیادهسازی تکنیک سوات هدایت کسبوکارها بهمنظور افزایش آگاهی از اثرگذاری عناصر موردنظر بر تصمیمگیری است و این کار بنا بر توصیه اهالی فن بهتر است پیش از هرگونه فعالیت جدی یا رسمی برای راهاندازی شرکت انجام شود تا فرصت نوآوریهای بیشتر، بررسی و تجدیدنظر در مورد سیاستهای داخلی شرکت، ارزیابی فرصتها برای اولویتبخشی یا تغییر مسیر برنامه در اختیار فرد باشد.
با در دست داشتن یک تکنیک سوات شخصی میتوان راهکارهای بهتر و بیشتری را پیدا کرد تا با کمک آنها بتوان نکات مثبت، فرصتهای بالقوه و تهدیدهای موجود یا احتمالی را شناسایی کرد.
♦♦ خبرخوب اینکه قفسه کتاب های صوتی کسب و کار در جشنواره زمستانی خلاصه کتابهای ذهن به مدت یک هفته، مشتاقانه منتظر شماست!
کسبوکار موفق ارتباط تنگاتنگی با تحلیل سوات منظم فرایندهای فعالیت در آن کسبوکار دارد تا ضامن درستی عملکرد فرد باشد. البته روشهای فراوانی برای ارزیابی مجموعه کسبوکار شما هست که یکی از بهترین آنها پیادهسازی ابزار تحلیل سوات است.
گاهی تصمیم هوشمندانه این است که از ابزار تحلیل سوات برای بررسی چشمانداز فعلی کسبوکارتان بهرهمند شوید و بدین ترتیب قدرت بیشتری برای ارتقای سطح فعالیت خود خواهید داشت. ارزیابیهای انجامشده در تحلیل سوات بهخوبی دامنه ضعف و قوت فعالیت تجاری شما را نشان میدهد.
ویژگیهای اصلی تحلیل سوات
تأکید در تحلیل سوات دقیقاً روی چهار عنصر ضعف، قوت، فرصت و تهدید است تابدین ترتیب زمینه شناسایی نیروهای اثرگذار بر استراتژی، عملکرد و نوآوری شرکت فراهم شود. هریک از این عناصر را میتوان ازنظر قدرت اثرگذاری و کارکرد آن به دودسته درونی و بیرونی تقسیم کرد.
فاکتورهای درونی
فاکتورهای درونی کسبوکار شما همان عنصر قوت و ضعف است و به منابع و تجربیات موجود اشاره میکند؛ به شرح زیر:
- منابع مالی ( بودجهبندی، منابع درآمدی و فرصتهای سرمایهگذاری).
- منابع فیزیکی ( مکان، امکانات و تجهیزات).
- منابع انسانی ( کارمندان، داوطلبان و مخاطبان هدف).
- دسترسی به منابع طبیعی ( نشان تجاری، حق ثبت و کپیرایت(.
- فرایند فعلی( جذب کارمند، سلسلهمراتب شرکتی و سیستمهای نرمافزاری)
فاکتورهای بیرونی
این فاکتورها روی هر شرکت، سازمان و فردی اثرگذار است؛ حال چه ارتباط مستقیمی با فرصتها یا تهدیدها داشته باشد چه خیر. اغلب فاکتورهای بیرونی خارج از کنترل شما و شرکت هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنم:
- ترندهای بازار( محصولات و فناوری جدید، تغییر تقاضای مخاطب).
- ترندهای اقتصادی ( ترندهای مالی در مقیاس بومی، ملی و جهانی).
- بودجهبندی ( وامها و کمکهای مالی)
- آمار و جمعیتشناسی
- ارتباط با عرضهکننده و شرکا
- شرایط سیاسی، محیطی و اقتصادی
سؤالات مهم در تحلیل سوات کدام اند؟
در پیادهسازی تکنیک سوات باید بدانید «خواسته شما» چیست. جویای شغل جدید هستید یا ارتقای شغلی؟ به رشد شخصی فکر میکنید یا به دنبال موضوع تازهای در زندگیتان هستید؟
سؤالاتی که شما در تحلیل سوات از خود میپرسید درواقع باید مبتنی بر چهار عنصر اصلی تحلیل سوات باشد و صداقت شما در پاسخگویی به آنها، تعیینکننده شخصیت فردی و ضامن بهترین نتیجه در پایان خواهد بود. از جایگاه خودتان بیرون بیایید و از نگاه فرد دیگری به سؤالات پاسخ دهید.
سؤالات مبتنی بر نقاط قوت
شما با پاسخ به پرسشهای زیر درواقع فاکتورهای درونی مثبت یا منفی اثرگذار در رسیدن به هدف- یافتن شغل، تعریف مسیر کار و زندگی یا سازماندهی کسبوکار- را بررسی میکنید.
- مهارت (های) طبیعی من کدام است؟
- استعداد (های) خدادادی من کدام است؟
- روی کدامیک از مهارتهای خود کارکردهام؟
سؤالات مبتنی بر نقاط ضعف
- عادات و رفتارهای کاری/ شخصی نادرست من کدام اند؟
- آیا قدرت و فرصت بهبود ضعفهایم را دارم؟
- کدام بخش از آموزشها و تحصیلات من نیاز به بازنگری و اصلاح دارد؟
- دیگران، بهویژه رقبای کاری، از نقاط ضعف من چه میدانند؟
سؤالات مبتنی بر فرصتها
شما با پاسخ به این پرسشها، درواقع فاکتورهای بیرونی مثبت یا منفی اثرگذار در رسیدن به هدف خود را- بهبود شغل، یافتن شغل جدید یا تعریف مسیر، بررسی میکنید.
- وضعیت فعلی اقتصاد چگونه است؟
- آیا کسبوکار من رشد خوبی دارد؟
- آیا در کسبوکارم از فناوریهای جدید بهره میبرم؟
سؤالات مبتنی بر تهدیدها
- آیا کسبوکار من در حال تغییر یا ضعیف شدن است؟
- آیا در حوزه کسبوکار رقبای قدرتمندی هستند که بهتر از من فعالیت کنند؟
- بزرگترین خطر بیرونی در مسیر رسیدن به هدفم چیست؟
تأثیر تحلیل سوات در بهبود فردی
بسیاری فکر میکنند که تکنیک سوات فقط به درد کسبوکارها میخورد درحالیکه با توجه به سؤالاتی که به آنها اشاره کردم، میتوان از تحلیل سوات علاوه بر ارزیابی آماری و محتوایی قالب کسبوکارهایی با چالشهای بزرگ و چشمگیر، از آن برای بهبود فردی در زندگی شخصی نیز بهرهمند شد (به کدامیک از پرسشهای فوق بدون توجه به چشمانداز کاری و تنها با رویکرد شخصی پاسخ دادید؟).
با انجام این تحلیل، میتوانید بهخوبی با خودتان روبهرو شوید چراکه شناخت بسیار جامع و صمیمانهای در مورد خودتان به دست میآورید.
زندگی شخصی شما با ابزار تحلیل سوات در مسیر درست و سالمی هدایت خواهد شد که طی آن عملکردتان را مطابق باهدفی که برای موقعیتهای مختلف در نظر گرفتهاید ( کار، عشق و ازدواج و بهبود فردی) بررسی میکنید.
همچنین بخوانید: چقدر با نقش تفکر راهبردی و استراتژیک در مدیریت آشنا هستید؟
به یاد داشته باشید تحلیلی که میبینید طی چند دقیقه و از سرانجام وظیفه انجام تنظیم نشده است. نویسنده، خود را ملزم به صداقت در گفتار دانسته تا فهرست تنظیمشده مجموعهای از موارد خاص، قابلذکر و فراموششده باشد. تنظیم این فهرست به چیزی بیش از یک قلم و کاغذ نیاز دارد.
کمک گرفتن از دیگران بهویژه خانواده و دوستان نزدیک بهترین گزینه برای تکمیل آن است. میتوانید با چند ساعت معاشرت سالم و هدفمند، تصویر بهتری از خود و زندگی شخصیتان به دست آورید و بدون اینکه از حرفهای صادقانه و سازنده آنها دلخور شوید، این فهرست تحلیلی را آماده کنید.
مطمئن باشید با کمک تحلیل سوات در زندگی شخصی، چند گام بزرگ و مؤثر برای پیشرفت در کسبوکارتان نیز برمیدارید. پس معطل نکنید!
نرمافزارهای مفید تحلیل سوات
اهلفن میدانند که پیادهسازی اصولی تکنیک سوات در کسبوکار نیازمند ابزاری اصولی است بنابراین با انتخاب ابزار درست یکی از مهمترین دغدغههای مدیران کسبوکارها که تأمین خواسته شرکت تا رسیدن به موفقیت است، برطرف میشود.
در ادامه قصد دارم دو نمونه از نرمافزارهای کاربرپسند با فضای ساده و دوستداشتنی را برای تحلیل سوات معرفی کنم. انتخاب با شماست!
نرمافزار اسمارت شیت smart sheet
در نرمافزار اسمارت شیت شما قابلیتهای زیر را در اختیاردارید:
- چک کردن پروژههای کاری
- مدیریت اسامی همکاران و شرح وظایف هرکدام
- امکان پیوست عکس و فایل موردنیاز
- تنوع صفحات کاری
- دسترسی به تایم لاین برنامهها و پروژهها
- شروع کار در قالب انتخابی ( مجموعه آفیس)
- مناسب برای اندروید ۴.۱ و بالاتر
◄ نصب این نرمافزار رایگان است.
نرمافزار مایند تولز MindTools
در نرمافزار مایند تولز شما قابلیتهای زیر را در اختیاردارید:
- ارائه کاربرگ رایگان برای ارزیابی موقعیتها و استراتژیها
- ساخت ویدئوی توضیحی در مورد راهکارهای بهبود مدیریت فردی و کسبوکار
- دسترسی به گزینه اینفوگرافی
- دسترسی به فهرستی از سؤالات ابتدایی برای تنظیم استراتژیها
- مناسب برای اندروید و ios
◄ نصب این نرمافزار رایگان است.
سخن پایانی
آنچه در زمان تحلیل سوات بسیار اهمیت دارد، رویکرد انتقادی شما نسبت به کسبوکارتان است. این رویکرد با نگاهی نقادانه، نکتهسنج و منطقی راهنمای شما در مسیر موفقیت خواهد بود.
توصیه میکنم از همان گام نخست فعالیت و یا حتی پیش از شکلگیری فعالیت خود و در جلسات طوفان فکری brain storming که قصد دارید در کنار تیم خلاق و هدفمند خود ایده پردازی کنید، از تکنیک سوات بهرهمند شوید و صندلی ویژهای برای آن در نظر بگیرید.
تحلیل سوات ابزاری مفید برای هر کاسب حرفهای در مسیر کسبوکار است و جایگاه درست و واقعی آن را در بازار با پیادهسازی تکنیکهای سوات برای رسیدن به یک طرح کسب و کار ایده آل مشخص میکنید.
من مینویسم. در کنار سفر، مهربانی، آشپزی و سکوت، از این هنر، برای معنا دادن به زندگی ام بهره میبرم.