فهرست مطالب
مارک زاکربرگ از طریق باشگاه کتابخوانیاش کتابهای زیادی را به مخاطبان خود پیشنهاد کرده است. در این مقاله، به معرفی ۷ عنوان از این کتابها که در مورد تاریخ بشر، اقتصاد جهانی و کسبوکارهای نوآور هستند خواهیم پرداخت.
اکثر شما مارک زاکربرگ را بهعنوان بنیانگذار فیسبوک میشناسید، اما او عاشق کتاب خواندن نیز هست. تا جایی که در سال ۲۰۱۵ یک باشگاه کتابخوانیِ فیسبوکی به نام «یک سال با کتاب» راه انداخت و در این چالش، همراه با مخاطبانش کتابهای بسیاری را مطالعه کردند. کتابهایی با موضوعات مختلف؛ از تبعیض نژادی و خلاقیت در کسبوکار و تاریخ بشر گرفته تا ژئوپولتیک.
مارک زاکربرگ در ابتدای چالشِ یک سال با کتابِ خود گفت: «کتابها به شما این امکان را میدهند که در هر موضوعی کاملاً غرق شوید و اکثر جزئیات آن موضوع را بررسی کنید؛ کاری که رسانههای امروزی از عهدۀ انجام آن برنمیآیند».
اگر میخواهید کتابهای پیشنهادی مارک زاکربرگ را در مدت زمان کمتری بخوانید، اپلیکیشن ذهن بهترینِ آنها را در قالب خلاصهکتابها و کتابهای صوتی ۲۰ دقیقهای در اختیارتان قرار میدهد.
کتابهای پیشنهادی مارک زاکربرگ
۱. جیم کروی جدید
اثر میشل الکساندر
جیم کروی جدید، در مورد نظام عدالت کیفری آمریکا و چگونگی به حاشیه راندهشدن سیاهپوستان از طریق اقداماتی چون حبس جمعی صحبت میکند. الکساندر که خودش یک وکیل حقوق مدنی است، در این کتاب از موضوعات بسیاری مانند نحوۀ شروع کارزارِ «جنگ با مواد مخدر» به دستِ دولت ریگان و چگونگی تلاش برای از بین بردن تعصبات حرف میزند.
مارک زاکربرگ در مورد این کتاب گفته: «مدتها بود که دوست داشتم در مورد اصلاحات عدالت کیفری بیشتر بدانم. تا اینکه چندین نفر از افراد مورد اعتمادم مطالعۀ این کتاب را بهشدت به من توصیه کردند».
۲. چرا ملتها شکست میخورند
اثر دارون عاجم اوغلو و جیمز رابینسون
آیا تابهحال از خودتان پرسیدهاید که چرا برخی از کشورها همیشه درگیر فقرند، اما برخی دیگر هرروز پیشرفت میکنند و توسعه مییابند؟ این کتاب، حاصل ۱۵ سال تحقیقِ دارون عاجم اوغلو، استاد ام آی تی و یکی از بهترین اقتصاددانان جهان و جیمز رابینسون، دانشمند علوم سیاسی و از اساتید دانشگاه هاروارد است.
طبق استدلال این دو نویسنده، ثروت کشورها به چیزی فراتر از جغرافیا یا فرهنگ ملتشان بستگی دارد؛ آنها میگویند عامل موفقیت یا شکست اقتصاد یک ملت، مؤسسات سیاسی و اقتصادی هستند؛ و برای اثبات آن نیز به شکاف گستردۀ ثروت در کشورهای همنام و همسایهای مانند کرۀ شمالی و کرۀ جنوبی، یا نوگالِسِ ایالاتمتحده و نوگالِسِ مکزیک اشاره میکنند.
مارک زاکربرگ این کتاب را به این خاطر برای چالش کتابخوانی خود انتخاب کرد که میخواست دربارۀ علل فقر در سراسر جهان اطلاعات بیشتری کسب کند.
۳. خوشبینِ منطقی
اثر مت ریدلی
زاکربرگ پس از چرا ملتها شکست میخورند، خوشبین منطقی را برای چالش کتابخوانی خود انتخاب کرد؛ آنهم به این دلیل که این کتاب، نظریههای متفاوت و مخالف بسیاری را در مورد عوامل اثرگذار بر پیشرفت اقتصادی مطرح میکند.
او گفت: «دوست دارم ببینم ایدههای مطرح شده در کدامیک از این دو کتاب، با شرایط امروز ما همخوانی دارد».
طبق استدلال نویسندۀ این کتاب، مت ریدلی، تجارت، ناجی بشریت خواهد بود. به تعبیری دیگر، تجارت، تکنولوژی و نوآوری میتوانند برای کشورهای فقیر ثروت به ارمغان بیاورند و حتی از سیارۀ زمین نیز در برابر تغییرات آبوهوایی محافظت کند؛ چراکه پول بیشتر، یعنی سرمایهگذاری بیشتر درزمینۀ مقابله با گرمایش جهانی.
این کتاب همچنین به چگونگی تغییر جامعه و شرایط زندگی در طول تاریخ میپردازد و عقیده دارد که بهترین زمان برای زندگی، همین زمانۀ ماست.
۴. شرکت خلاقیت
اثر اد کاتمول و امی والاس
اد کاتمول یکی از بنیانگذاران استودیو پیکسار و رئیس سابق استودیو انیمیشن والت دیزنی است. او در شرکت خلاقیت، داستانهایی از شرکتهای مختلف تعریف میکند و در مورد مدیریت و همینطور نقش پررنگ خلاقیت در تیمهای موفق حرف میزند.
این کتاب پُر است از نکات کاربردی برای افزایش خلاقیت و بهرهوری در محل کار؛ از نحوۀ تغییر چیدمان میزهای کار بهمنظور تقویت روابط و امکان ایجاد گفتگوی آزاد گرفته تا تأثیر پیشنهاد «برنامۀ بازیابی» در نترسیدن از شکست و امتحان کردن چیزهای جدید.
«اگر میخواهید خلاق باشید، باید کارهایی را شروع کنید که ممکن است در آنها شکست بخورید».-اد کاتمول.
کاتمول میگوید این اقدامات، کار مدیران را آسان نمیکند؛ اما هدف، سهولت نیست، تعالی است.
مارک زاکربرگ در فیسبوک نوشته بود که عاشق خواندن تجارب دستاول بنیانگذاران شرکتهای بزرگی مانند پیکسار است و دوست دارد یاد بگیرد که مدیران چگونه میتوانند کارکنانشان را خلاق بار بیاورند.
۵. مقدّمه
اثر ابن خلدون
کتاب مقدّمه، در سال ۱۳۷۷ میلادی، توسط مورخ اسلامی، ابن خلدون نوشته شده و به بررسی تاریخ و علوم آن زمان میپردازد. در این کتاب، اطلاعات جامعی در مورد موضوعات بسیاری گنجانده شده است؛ از الهیات اسلامی و ظهور و سقوط تمدنها و چگونگی تأثیر غذا بر روی بدن گرفته تا آثار مخرّب شهرنشینی.
مارک زاکربرگ در مورد این کتاب گفته بود: «گرچه بسیاری از باورهای آن زمان، اکنون و پس از گذشت ۷۰۰ سال رد شدهاند، اما خواندن در مورد ادراکات و جهانبینی مردم آن دوران بسیار جالب است».
۶. انسان خردمند
اثر یووال نوح هراری
زاکربرگ عاشق خواندن دیدگاههای مختلف در مورد یک موضوع است؛ به همین دلیل بعد از مطالعۀ مقدمه، به سراغ انسان خردمند رفت.
او در فیسبوک نوشت: «مقدمه، تاریخ را از دیدگاه یک روشنفکرِ متعلق به دهۀ ۱۳۰۰ به تصویر کشیده و انسان خردمند، اثر نویسندهای امروزی است که در مورد بسیاری از همان سؤالات کندوکاو میکند. من هم که مشتاق خواندن این دیدگاههای مختلف هستم».
هراری در کتاب خود، در مورد تاریخ بشریت حرف میزند؛ از ۲.۵ میلیون سال پیش و تکامل اولیۀ انسان تا رسیدنش به دوران مدرن؛ و در طول مسیر نیز از پیدایش قانون، تجارت و کشاورزی میگوید و توضیح میدهد که چگونه هوموساپینها تنها گونۀ باقیمانده از انسانها هستند.
۷. سهام فقیران
اثر داریل کالینز، جاناتان مرداک، استوارت راثرفورد و اورلاندا راثوِن
داریل کالینز، جاناتان مرداک، استوارت راثرفورد و اورلاندا راثوِن، نتایج ۱۰ سال تحقیق در مورد چگونگی زندگی افراد فقیر را در کتابی به نام سهام فقیران گردآوری کردهاند. این کتاب، توضیح میدهد که چگونه ساکنین کشورهای فقیری مانند بنگلادش، هند و آفریقای جنوبی از پس هزینههای زندگی خود برمیآیند.
مارک زاکربرگ در مورد این کتاب گفته بود: «اینکه تقریباً نیمی از جهان-تقریباً ۳ میلیارد نفر-با درآمد میانگین دو و نیم دلار در روز یا کمتر از آن زندگی میکنند واقعاً تعجبآور است. امیدوارم مطالعۀ این کتاب کمکمان کند تا راهی برای حمایت از این افراد پیدا کنیم».
او اضافه کرد که نکتۀ جالبی از این کتاب آموخته است؛ اینکه درآمد فقیرترین افراد، حتی ازآنچه معمولاً در گزارشها ثبت میشود هم کمتر است؛ زیرا درآمد آنها با «برابری قدرت خرید» تعدیل میشود؛ بنابراین، حتی ممکن است درآمد روزانهشان به نیم دلار هم برسد؛ که میتواند معادل قیمت کالایی باشد که مردم جاهای دیگر میتوانند آن را با ۲ دلار بخرند. اساساً، افرادی که در فقر مطلق به سر میبرند، با پولی بسیار کمتر از آنچه تصورش را میکنید، زندگی میکنند.
اگر میخواهید بدانید دیگر بنیانگذاران بزرگ دنیای فناوری چه کتابهایی را پیشنهاد کردهاند، توصیه میکنیم که مقالات ما در مورد کتابهای موردعلاقۀ استیو جابز، ایلان ماسک و جف بزوس را نیز بخوانید.
مطالعۀ بهترین کتابها در ۱۵ دقیقه
تقریباً هر چیزی را میتوانید از کتابها یاد بگیرید؛ از اصول رهبری گرفته تا تکنیکهای بازاریابی. اما خواندن تمام این کتابها زمان بَر است و به همین خاطر، سایت ما تنها مهمترین مطالب هر کتابی را در اختیارتان قرار میدهد. به این ترتیب، میتوانید در عرض ۲۰ دقیقه تمام نکات کلیدی کتاب مورد نظرتان را بخوانید.
علاوه بر این، میتوانید این خلاصه کتابها را به راحتی در برنامههایتان جا دهید و کتابخوانی را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.