فهرست مطالب
یووال نوح هراری در کتاب انسان خردمند به بررسی تاریخ بشریت میپردازد؛ از جمله اینکه زندگیای که ما امروز میشناسیم دقیقاً چگونه به وجود آمده است. در این مقاله، از برخی حقایق این کتاب سخن خواهیم گفت که باید آنها را بدانید.
یووال نوح هراری تاریخدان، فیلسوف و استاد دانشگاه است؛ اما بیشتر افراد او را بهواسطۀ مطالعۀ کتاب موفقاش، یعنی انسان خردمند میشناسند. هستۀ اصلی این کتاب، روایت بقای گونۀ «انسان خردمند» از میان سایر گونههای متعدد، دستیابی او به ابزار، زبان و کشاورزی و درنهایت تسلطش بر کل کرۀ زمین است.
انسان خردمند یکی از پرفروشترین کتابهای بینالمللی است و ۲۳ میلیون نسخه از آن، در سراسر جهان به فروش رفته است. حتی افرادی مانند بیل گیتس و مارک زاکربرگ نیز مطالعۀ آن را توصیه کردهاند. برای مطالعه خلاصه این کتاب کافی است بر روی لینک زیر کلیک کنید.
خلاصه کتاب انسان خردمند
کتاب انسان خردمند به زبان خلاصه از تاریخ بشر خردمند صحبت میکند
حقیقتهای کتاب انسان خردمند
با ادامۀ این مقاله همراه باشید تا از ۵ حقیقت جالب در مورد این کتاب پرده برداریم.
حقیقت اول: انسان خردمند و حداقل شش گونۀ دیگر از انسانها، در یک دورۀ یکسان میزیستهاند
شاید انسان خردمند تنها گونهای از انسانها باشد که امروز روی این سیاره راه میرود؛ اما همیشه اینطور نبوده است.
ما، با حداقل شش گونۀ انسانی دیگر، هزاران سال اشتراک زیستگاهی داشتهایم. گونههایی از قبیل «انسان فلورسی» که تا حدود ۲۷/۱ متر قد داشت، «انسانتبارِ دنیسووا» که در آسیای مرکزی و سیبری زندگی میکرد و در سال ۲۰۱۰ کشف شد و همچنین «انسان نئاندرتالِ» معروف که در اوراسیا زندگی میکرد.
حقیقت دوم: ما آخرین گونۀ انسانی هستیم؛ واقعیتی که هیچ کس دلیل آن را نمیداند
هنوز روشن نیست که چرا ما آخرین گونۀ استقامت انسانی هستیم. طبق «نظریۀ درهمتنیدگی»، جفتگیری انسان خردمند با دیگر گونههای انسانی، بهویژه نئاندرتالها به ادغام آنها در یک گونۀ واحد انجامید.
از سوی دیگر، «نظریۀ جایگزینی» بر این ایده استوار است که ما انسانهای خردمند، سایر گونههای انسانی را با کشتن آنها یا از بین بردن منابع غذاییشان به انقراض کشاندهایم.
حقیقت سوم: «انقلاب شناختی» به تکامل ما سرعت بخشید
مغز ما قبلاً شبیه به مغز نئاندرتالها بود؛ اما یک جهش ژنتیکیِ تصادفی ساختار مغزمان را تغییر داد و جهش تکاملیای در تفکر، حافظه و یادگیریمان ایجاد کرد. یا حداقل، رایجترین نظریۀ موجود این را میگوید.
بههرحال این جهش منجر به برتری ما نسبت به سایر گونههای انسانی شد؛ انسان خردمند ناگهان شروع به ساختن قایق، چراغنفتی و تیر کرد. از شرق آفریقا خارج شد، مسیرهای تجاری بنا کرد و جوامع بزرگتری ساخت. همچنین، ابزار ارتباطی پیچیدهای به نام «زبان» را اختراع کرد.
حقیقت چهارم: انفجار جمعیت؛ نتیجۀ «انقلاب کشاورزی»
انسانهای خردمند در ابتدا آذوقهجویان و شکارچیهای کوچنشین بودند و برای یافتن منابع غذایی به همهجا سفر میکردند؛ اما در حدود ۱۲ هزار سال پیش، دست به پرورش محصولات کشاورزی و اهلی کردن حیوانات زدند. این، شروع انقلاب کشاورزی بود؛ اتفاقی که باعث شد بتوانیم غذای خودمان را پرورش دهیم.
کارِ کشاورزی، نسبت به شکار و جمعآوری غذا، سختتر بود و زمان بیشتری میگرفت. علاوه بر اینها کیفیت غذای تولیدی نیز پایینتر بود؛ اما درعینحال باعث افزایش موجودی غذایی و درنتیجه، افزایش جمعیت شد و بهاینترتیب پای انسان خردمند را به سراسر جهان باز کرد.
حقیقت پنجم: پیدایش پول و خط، منجر به تسهیل امر تجارت شد
در تمدنهای اولیۀ بشری، انسانها کالا را با غذا مبادله میکردند؛ اما کمی بعد، اوضاع بهشدت پیچیده شد. درواقع مبادلۀ کالا به کالا معایب زیادی داشت؛ ازجمله اینکه کمتر پیش میآمد که افراد دقیقاً به کالاهای کنونی یکدیگر نیاز داشته باشند. به همین دلیل پول و خط متولد شدند.
در حدود ۳ هزار سال قبل از میلاد، سومریانِ بینالنهرین، بهمنظور پیگیری معاملاتشان، شروع به حک کردن یک سری نماد بر روی لوحهای سفالی کردند و تقریباً در همان زمان بود که مفهومی به نام «پولِ جو» بهعنوان یک اقدام جمعی برای ارزشگذاری و تبادل کالا ابداع شد.
کتابهای ۲۰ دقیقهای
کتابهای غیرداستانی مملو از ایدههای تأثیرگذار و نکات مفید هستند؛ اما خواندن همۀ آنها زمان زیادی میبرد؛ زمانی که اکثر ما آن را نداریم. تیم مترجمین سایت ذهن، مهمترین بخشهای این کتابها را جدا کرده و در قالب پکیجهایی کوچک میریزد که مطالعه یا گوش دادن به نسخۀ صوتی آنها تنها ۲۰ دقیقه از وقتتان را خواهد گرفت.